DiscoverEU путовања ускоро доступна и младима из Србије

23 August 2021

Већ од пролећа 2022. године, и осамнаестогодишњаци из Србије ће имати прилику да се пријаве на конкурсе за добијање пропусница за путовање по Европи путем иницијативе DiscoverEU. Ова иницијатива Европске уније, која је од недавно постала део програма Еразмус+, омогућава осамнаестогодишњацима из 33 земље Европе да путују по другим европским земљама индивидуално или у групама и да уче о новим културама, различитостима и европским вредностима. Њени циљеви су и да унапреди и развије вештине и способности младих, повећа свест о очувању животне средине, подстакне коришћење одрживих видова транспорта, као и да открије могућности за будуће образовање.

Попут својих вршњака из земаља Европске Уније, Норвешке, Исланда, Лихтенштајна, Северне Македоније и Турске, и млади из Србије ће током наредних година имати могућност да учествују у овом програму и посете најмање једну европску државу у трајању од најдуже 30 дана. Кандидатима који буду изабрани на конкурсу биће покривени сви путни трошкови, а предвиђено је да се путује возом осим у случајевима када то није могуће.

У оквиру DiscoverEU иницијативе, посебно ће се подстаћи равноправно учешће кандидата са смањеним могућностима. Реч је о  осамнаестогодишњацима који су у односу на своје вршњаке у мање повољној ситуацији због хендикепа или одређених социјалних, економских, здравствених, географских, образовних или других разлога. Њихово укључивање у иницијативу биће подстицано и организовано путем DiscoverEU пројеката инклузије. Ови пројекти ће бити финансирани путем конкурса и за њих ће моћи да се пријављују организације, институције и неформалне групе младих. На тај начин ће се пружити прилика за учешће у овој узбудљивој иницијативи не само осим младима, већ и омладинским радницима и организацијама из Србије.

Сви заинтересовани моћи ће да пронађу информације о будућим конкурсима и условима учешћа на сајту Еразмус+ програма у Србији.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

PUBLISHER

Eurodesk Srbija
eurodeskrs@eurodesk.eu

This website has been funded with support from the European Commission. Eurodesk.eu reflects the views of the author (Eurodesk) only, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

© Eurodesk, 2021. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.