Пријаве за учешће у DiscoverEU јесењем позиву су отворене!

04 October 2023

DiscoverEU је иницијатива Европске уније која пружа прилику младима који су скоро ушли у пунолетство да путују Европом и упознају се са европском културном баштином, на тај начин учећи о њој кроз сопствено искуство. Осамнаестогодишњаци из Србије од 2022. године имају право на учешће у иницијативи, испуњавањем електронске пријаве на Европском порталу за младе, чиме се кандидују за освајање DiscoverEU путне пропуснице за путовање возом.

Пријаве за учешће отварају се два пута годишње, у пролеће и јесен. Јесењи DiscoverEU конкурс је тренутно отворен, а крајњи рок за пријаву је 18. октобар 2023. године у 12 сати. Актуелни конкурс је намењен младима рођеним између 1. јануара 2005. године и 31. децембра 2005. године, који поседују држављанство или боравишну дозволу Србије или неке друге земље која учествује у DiscoverEU иницијативи, као и валидан пасош.

Изабрани учесници имаће прилику да путују од једног до 30 дана у периоду од 1. марта 2024. године до 31. маја 2025. године, користећи првенствено воз као превозно средство. Могу да путују у земље које учествују у DiscoverEU иницијативи, где спадају све државе чланице Европске уније, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Северна Македонија и Турска.

Изабрани кандидати могу да изаберу једну од две врсте путних пропусница, фиксну или флексибилну, као и да се определе  да ли желе да путују самостално или у оквиру групе. Поред освајања DiscoverEU путне пропуснице за путовање возом, изабрани кандидати добиће и EYCA картицу, која нуди бројне попусте на смештај, исхрану и културне активности у иностранству.

Додатне информације о самој иницијативи и пријави за учешће доступне су на DiscoverEU летку за заинтересованe, а информације о корацима након добијања DiscoverEU пропуснице и планирању путовања на DiscoverEU летку за добитнике путних пропусница.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

PUBLISHER

Eurodesk Srbija
eurodeskrs@eurodesk.eu

This website has been funded with support from the European Commission. Eurodesk.eu reflects the views of the author (Eurodesk) only, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

© Eurodesk, 2021. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.